Geschiedenis

Cantate Domino is een gemengd koor met een lange en rijke geschiedenis: een historie om trots op te zijn. Het koor werd reeds in 1884 (!) opgericht als kerkkoor van de voormalige Spaarnekerk (officiële naam: "Onze Lieve Vrouw van de Heilige Rozenkrans en Heilige Dominicuskerk").

Deze kerk werd tussen 1883 en 1885 gebouwd aan het Spaarne ter vervanging van een oudere schuilkerk die ooit was gevestigd in de bierbrouwerij "De Drie Klaveren".

Oorspronkelijk was Cantate Domino een jongens- en mannenkoor. Omstreeks 1960 werd het een gemengd koor. Tot 16 juli 1975 was het koor verbonden aan de Spaarnekerk. Helaas werd de kerk door de tijdsomstandigheden (teruglopend kerkbezoek en hoge onderhoudskosten) op deze datum gesloten en uiteindelijk -na veel verzet- in 1983 gesloopt.

Sindsdien heeft Cantate Domino haar uitgebreid kerkelijk repertoire met hoofdzakelijk missen van de grote componisten zoals Mozart, Haydn, Schubert en Perosi, ten gehore gebracht in de kerk van de Moeder van de Verlosser aan de Prof. Eijkmanlaan in Haarlem-Schalkwijk.

In 2009 werd het 125-jarig bestaan van het koor gevierd met een feestelijke uitvoering van de Krönungsmesse van Mozart, begeleid door Symfonie Orkest Haerlem. Hoewel het vermoedelijk het oudste kerkkoor van het bisdom Haarlem is, is het nog altijd springlevend met zo'n 39 enthousiaste leden o.l.v. de inspirerende en professionele organist/dirigenten Paul Waerts en Jan Luiten.